Vår

Nu kan det vara klokt att kratta upp löven från hösten och vintern. Låter man det ligga riskerar gräset att ta skada. Se till att arbeta igenom gräsmattan ordentligt med en räfsa så att vissna blad, småsten och grenar tas bort. Men var inte för ivrig utan låt gräsmattan torka upp innan du ger dig på den.
Finns det mossa i gräsmattan kan du enkelt ta bort den med en kratta. Om där är mycket mossa kan det bero på att jorden är sur och då kan du strö över lite kalk.

Rensa i rabatten

Kirskål kan genom sina långa rötter bli ett svårutrotat ogräs, som stör de andra växterna. På våren är det fortfarande möjligt att hålla den i schack. Luckra jorden och försök få upp så mycket som möjligt av de långa vita rötterna.

Perenner som stått hela vintern och sett vackra ut med frost och snö är det dags att rensa bland. Ta bort det som är visset.

Passa också på att ta bort mossa och ogräs mellan plattorna. Ett av de enklaste sätten är att spika fast en spik med stort huvud i änden av ett gammalt kvastskaft. Spikhuvudet passar perfekt in mellan plattorna och fungerar som hacka.
Fyll på med sand i spåren mellan plattorna. Använd sedan en kvast för att fördela sanden och få ner den ordentligt i fogarna.

Plantera perséer. 
En Pensé är en perfekt vårblomma att plantera i altankrukan för att tjuvstarta våren, i väntan på lite varmare väder. Tål nämligen temperaturer ända ned till fryspunkten, och faktiskt lite under.

Rensa träd och buskar. Klipp av döda grenar från träd och buskar.
Om forsythian ska beskäras är det hög tid att göra det – bäst är att göra det direkt efter att den har blommat.