Gödsel och växtnäring

Gödsel och växtnäring

M
Grönsökar behöver växa till ordentligt innan säsongen är slut och då behöver dom lite hjälp på traven. Naturligt gödsel är det bästa alternativet, och all typ av jord blir bördigare av naturgödsel.

Undvik däremot konstgödsel då det gör att trädgårdens viktigaste hjälpreda, daggmasken, inte trivs. Konstgödsel kan även skapa obalans i trädgården.

kompost

Skapa en förstklassig mylla av ditt trädgårdsavfall genom att starta en kompost. Du får jättefin ren jord som ger en naturlig näring. Sprid ut i trädgårdslandet och i rabatten så slipper du tillsätta gödsel.

Det är klokt att undvika vissa ogrässorter på komposten, för att minska spridning av dom. Undvik också växtdelar med sjukdomar på.
 

växtnäring

Vill du ha ännu mer naturlig näring? Gör din egen växtnäring. Det är billigt, klimatsmart och enkelt.

  • Matrester du ändå skulle ha kastat. Mixa ner bananskal, äggskal, kaffesump och vatten i en mixer. Addera mer vatten tills det blir lagom flytande. Använd en kanna med stora hål och glöm inte att skölja ur den när du är klar.
  • Häll kokande vatten över en hink med nässlor och låt stå till nästa dag, alternativt låt nässlorna stå i kallt vatten i några dagar. Späd sen ut med mer vatten tills det får samma färg som svagt te. Vattna med det näringsrika vattnet när jorden är fuktig. 
  • Guldvatten är kanske inte för alla, men det fungerar. Du blandar helt enkelt friskt urin och vatten i styrkan 1 till 10 och du får en fantastisk växtnäring. Guldvatten höjer även aktiviteten i din kompost. Använd urin fritt från läkemedelsrester.
    Guldvatten ger ofta två till tre gånger högre skörd jämfört med ogödslat, och ibland faktiskt upp till sju gånger högre!!! Tänk på att vattna mellan raderna och inte på plantorna. Kompost och urin kompletterar varandra på ett utmärkt sätt, så det kan vara värt att prova.
  • Klippt gräs är ett alltsidigt gödselmedel. Lägg gräsklippet runt växten, men inte alldeles intill stammen, och vattna på. Vattenavdunstningen minskar och växter med ytliga rötter som t.ex. tomat älskar täckning eftersom det skyddar rötterna.

Klimatsmart
trädgårdsservice
i Karlstad

Ring oss på 0766-109900

Ogräs är bäst att rensa mindre och förebygga mer. Det finns många smarta knep för att hålla borta både ogräs och skadedjur.

Tänk på att undvika kemiska bekämpningsmedel. Läs mer om ogräs och skadedjur.