ogräs och skadedjur

Ogräs och skadedjur

Rensa ogräset för hand istället för att bespruta. Annars riskerar du att skada de växter du vill behålla.  Är man ihärdig och håller efter dör till slut ogräset, och då blir det mer lättarbetat.

Var uppmärksam och håll efter, om du ser ett ogräs så ta bort det direkt.

Förebygga ogräs

Det bästa är faktiskt att förebygga ogräset. I längden är det både enklare och mindre tidskrävande. 
Lägg täckbark i rabatten där det finns naken jord, så kan ogräset inte slår rot där. Barken är dessutom enkel att strö ut direkt på jorden.

Om det är väldigt mycket ogräs kan du använda en markduk. Då lägger man markduken över de blottade områdena och lägger sen täckbarken ovanpå. Alternativt kan man lägga gräsklipp, halm, träflis eller barkkompost för att förebygga ogräset. Det fungerar lika bra.
 

skadedjur

Det finns många smarta, beprövade och miljövänliga metoder för att motverka skadedjuren. Man kan bl.a. skölja bort ohyra och bladlöss från växterna med trädgårdsslangen.

Om dom är riktigt ihärdiga kan du blanda såpa och vatten (1/2 dl såpa per liter vatten) och spreja med en vanlig vattenspruta på dina växter.  Undvik att göra blandningen starkare, för att inte skada växterna. Man kan även tillsätta en skvätt T-röd om man vill. Om det fortfarande finns skadedjur kvar efter ett tag kan du upprepa behandlingen.
 

undvik kemiska bekämpningsmedel

För att bli en miljövänlig trädgårdsskötare bör du avstå från alla kemiska bekämpningsmedel. De skadar både miljön, livet i din trädgård och din egen hälsa. 

Klimatsmart
trädgårdsservice
i Karlstad

Ring oss på 0766-109900

Många småkryp kan vara en strålande hjälp i trädgården. De pollinerar, luftar jorden och äter sig mätta på skadedjur.

Även många smådjur är till stor nytta. Läs mer om småkryp och smådjur.