småkryp och smådjur

Småkryp och smådjur

När skadedjuren går till attack i din trädgård är det lätt att lockas av snabba lösningar i form av kemiska bekämpningsmedel. Men det här skadar både din trädgård och naturen i stort. Som tur är finns det bättre alternativ.

Småkryp och smådjur är en strålande hjälp i trädgården, och kan bidra till att din trädgård frodas. Varför inte välkomna dem, och få dem att trivas extra bra.

välkomna småkrypen

 • Maskar luckrar upp jorden. Dom avskyr bekämpningsmedel, och ogillar jordbearbetning. Om daggmaskarna trivs så kommer också grödorna att göra det. 
 • Humlan pollinerar fruktträd och bärbuskar. Locka till dig humlor tidigt på våren med sälg och vide. Även kryddväxter är populära bland humlorna bl.a. oregano, timjan och mynta.
 • Getingar matar sina larver med flugor. De hjälper till att pollinera och en koloni med getingar kan faktiskt fånga upp till ett halvt kilo skadeinsekter på en dag.
  För att undvika stick kan det ändå vara klokt att hålla dem lite på avstånd. Det finns många bra tips, men ett knep är att använda attrapper som påminner om getingbon. Placera dem på platser där du inte vill ha getingar.
 • Den fina nyckelpigan är verkligen en välkommen hjälpreda i trädgården. Den äter bladlöss både som larv och som fullvuxen, och är ett fint alternativ till bekämpningsmedel. Nyckelpigan övervintrar gärna i en lövhög, så se till att spara en hög på tomten. Så fort vårsolen tittar fram, kryper även den lilla hjälpredan fram.
 • Tråkigt nog är 27% av Sveriges dagfjärilsarter rödlistade. Förutom att fjärilar är otroligt vackra att se på, är dom även viktiga för vårt ekosystem eftersom de pollinerar blommor i våra trädgårdar och ängsmarker.
  Se till att du har växter i trädgården som fjärilar gillar extra mycket. Rudbeckia, lavendel, timjan, oregano och nässlor är några exempel på fjärilarnas favoriter. Varför inte odla brännässlor på en avgränsad plats i trädgården? Då kan du göra nässelvatten, få besök av vackra fjärilar och göra nässelsoppa.

gör det hemtrevligt för smådjuren

Smådjuren gör också stor nytta. Låt den biologiska mångfalden frodas i en varierad trädgård med häckar, buskage och träd.

 • Den fridlysta igelkotten äter småkryp, sniglar och insekter. Igelkottar trivs vid buskage, så var försiktig med trimmern i närheten. Låt inte heller robotgräsklipparen jobba nattetid, då ungarna är ute och spatserar för att upptäcka världen.
  På kvällen kan du gärna ställa fram ett fat med vatten (ej mjölk) och lite bröd, ost eller kattmat för att hjälpa dem.
 • En talgoxkull t.ex. matas med omkring 10 000 larver under tiden den ligger i boet! Talgoxen flyttar gärna in i ett fågelbo med håldiameter 3 cm. Fyll på matförrådet dagligen under höst och vinter och se till att ha lite skyddande buskage bredvid maten.

Klimatsmart
trädgårdsservice
i Karlstad

Ring oss på 0766-109900

Flytta på växterna varje år, och använd en vattentunna för att samla upp regnvatten. 

Vilka trädgårdsmaskiner är mest miljövänliga? Vilka lampor ska man använda i trädgården? Kika mer på några övriga klimattips.