Varför elektrifierad? Vad innebär det att vara elektrifierad som trädgårdsfirma? Det är en beskrivning som passar väl in på vår verksamhet. Alla trädgårdsmaskiner vi på Trädgård i Värmland använder i vår trädgårdsskötsel drivs av laddbara batterier. Vi är alltså 100% elektrifierade. 
 

8 Fördelar med batteridrivna trädgårdsmaskiner

Vad är fördelarna med att Trädgård i Värmland valt att endast använda sig av batteridrivna trädgårdsmaskiner? Nedan kommer en lista på 8 anledningar:

  1. Den självklara fördelen är så klart miljöaspekten. Batteridrivna trädgårdsmaskiner släpper inte ut några farliga avgaser.
  2. Avsaknaden av avgaser gynnar inte bara vår planets hälsa, utan även hälsan för den som använder maskinen.
  3. Man slipper risken att spilla bränsle på marken varje gång man fyller på. Även detta är något som är väldigt skadligt för miljön.
  4. De är tysta, så tysta att hörselskydd oftast inte behövs. Det blir alltså bekvämare att jobba med dessa maskiner, framför allt riktigt varma dagar.
  5. Den mycket lägre ljudnivån gör även att du som kund och dina grannar slipper störas av trädgårdsarbetet. Bensin- och dieseldrivna maskiner hörs oftast flera kvarter bort. 
  6. När man arbetar med batteridrivna trädgårdsmaskiner blir även arbetet mer effektivt. Det tar ett par sekunder, så är man redo att använda maskinen. Bränsledrivna maskiner tar längre tid, mer ansträngning och vill ibland inte ens starta.
  7. Bränsledrivna maskiner och dess motorer behöver mer underhåll för att fungera. På batteridrivna maskiner räcker det ofta med att slipa en kniv eller byta en trimmertråd ibland.
  8. Batteridrivna trädgårdsmaskiner väger generellt mindre. Det blir lättre och smidigare att bära, flytta och hantera maskinerna tack vara detta.

bränsledrivna trädgårdsmaskiners miljöpåverkan

I vissa delstater i USA menar man att bränsledrivna trädgårdsmaskiner har en större negativ miljöpåverkan i staten än alla personbilar sammantaget. Anledningen är att regler och riktlinjer kring bilars miljöpåverkan blir tajtare och hårdare för varje år som går.  Mindre bränslemaskiner har tyvärr inte fått samma uppmärksamhet.

Vi kan ta en bränsledriven lövblås som exempel. Många lövblåsar använder en tvåtaktsmotor, och dessa är inte bra för miljön. Omkring 30% av bränslet i dessa motorer förbränns inte, vilket i sin tur förorenar luften. Motorerna avger framför allt kolmonoxid, kväveoxid och kolväte.

  • Kolmonoxid -  Starkt giftig och särskilt farlig eftersom den är färg- och luktlös och lätt blandas med luften. En hög exponering kan leda till kvävning även om man andas in ren luft efteråt.
  • Kväveoxid - Giftig och verkar irriterande på hud och ögon och inandning av stora mängder kan leda till döden.
  • Kolväte - Ett cancerframkallande ämne.


Studier har visat att lövblåsar med tvåtaktsmotorer avger mycket mer föroreningar än en Ford Pickup från 2011. Klicka på länken om du vill läsa hela artikeln från Washington Post. How bad for the environment are gas-powered leaf blowers?

Det är så klart inte bara lövblåsar som är skadliga för miljön. Alla bränsledrivna trädgårdsmaskiner har en stor negativ miljö- och hälsopåverkan.

En svensk studie från 2001 visar att en timmes användning av en bensindriven gräsklippare, släpper ut lika mycket luftföroreningar som att köra omkring 16 mil med din bil. Nu snart 20 år senare, har så klart många bilar blivit mindre skadliga för miljön. Inte lika mycket har hänt med trädgårdmaskiner tyvärr. Du kan läsa om den svenska studien genom att klicka på länken från Science Daily. One Hour Of Grass Cutting Equals 100 Miles Worth Of Auto Pollution
 

Sammanfattning

Klimatfrågan är minst sagt på tapeten idag i samhället. Och det med rätta, då stora förändringar krävs. Så varför inte göra vår del. Det finns så klart oändligt mycket man kan göra för miljön, men denna artikel handlar främst om trädgårdsmaskiner. Och som vi sett ovan så är bränsledrivna maskiner väldigt skadliga för miljön.

Listan ovan visar även flera andra fördelar med batteridrivna maskiner. Så nästa gång du ska köpa en trädgårdsmaskin, varför inte köpa en batteridriven? Det gynnar både dig, och miljön.

Du kan även tänka miljösmart när du anlitar trädgårdshjälp. Välj en trädgårdsfirma som endast använder batteridrivet. Din trädgård blir precis lika fin, men tillsammans gör vi även vår del till en hållbarare framtid.

Kontakt

Klimatsmart
trädgårdsskötsel
i Karlstad

Ring oss på 0766-109900

Naturlig gödsel och växtnäring behövs för att grönsakerna ska växa till ordentligt samtidigt som det är bra för miljön.

Även en kompost är ett fint tillskott till din trädgårdskötsel. Läs mer om miljövänlig gödsel och växtnäring.