Trädbeskärning i karlstad

Trädbeskärning Karlstad

Trädgård i Värmland utför all form av trädbeskärning åt privatpersoner, företag och brf i Karlstad med omnejd.

Anledningarna till att beskära träd kan vara många. Man kan beskära träd för att uppnå ett visst utseende eller stimulera tillväxt.

Syftet med en beskärning kan även vara att man vill begränsa trädets storlek, släppa in mer ljus, eller hålla grenar borta från vägen. Fruktträd beskärs oftast för att de ska bära frukt av högre kvalité. Frukten kan bli större, finare och godare. Att beskära ett frukträd kan även bidra till en rikligare skörd. 

Ofta delar man in beskärning av träd i 2 olika områden. Underhållsbeskärning för äldre träd och uppbyggnadsbeskärning för yngre träd. Varför är det viktigt? Det ska vi titta på nu.

trädbeskärning underhåll

Ett träd gynnas av en balans mellan gamla och unga grenar. Gravitationen drar med tiden ner grenarna, framför allt när de är tunga av frukt. Därför växer gamla grenar nedåt, medan unga grenar skjuter i höjden. 

Man måste därför titta på, inte bara hur grenarna ser ut idag, utan även hur de kommer bete sig flera år in i framtiden.

Tänk dig att du har en gammal tjock gren som går lägre än du önskar. Om du vid en trädbeskärning endast kapar den grenen, kan trädet se onaturligt ut och du har kanske skapat en obalans för trädet. Trädet kan även ha förlorat vital bladmassa, vilket kan påverka trädets hälsa och föråldra trädet.

Istället kan det vara klokt att låta trädet skapa en yngre ersättningsgren ovanför den gamla grenen innan du utför den hårda beskärningen. Detta gör man helt enkelt genom att låta en yngre gren ovanför ta lite mer plats och få växa till sig. Man kan även styra riktningen på grenen genom att beskära de delar av grenen som går åt fel håll.

Den här möjligheten kanske man inte har, om man inte planerar sin trädbeskärning. Man kanske helt enkelt kapar den yngre grenen, innan man inser att man har behov av den.
 

trädbeskärning uppbyggnad

Uppbyggnadsbeskärningar som görs på ett ungt träd är de viktigaste beskärningarna i hela trädets liv. Dessa beskärningar kan skapa bra förutsättningar för ett stabilt, välmående och vackert träd med grenar riktade åt rätt håll. T.ex. vill man ofta ha en tydlig huvudstam som riktas rakt upp utan andra konkurrerande stammar.

Ta bort skott som växer inåt. Hittar du två skott som växer tätt ihop är det bra att ta bort den ena, så de slipper konkurrera om plats. Långa skott som skjuter i höjden kan man korta in. Tänk på att klippa precis över en utåtriktad vegetativ knopp, så nästa skott riktas mer utåt.

Om du ska beskära ett fruktträd är det klokt om trädet inte bär frukt förrän det är ungefär 5 år, då den har lättare att bära upp frukten. Därför är det klokt att man klipper bort blommor och blomknoppar på för unga träd.

Underhållsbeskärning och uppbyggnadsbeskärning är så klart väldigt stora ämnen, och det finns oändligt mer att säga. Men om det är dags att beskära träd i din trädgård, och du känner att du inte riktigt vet hur du ska göra, är det bara att kontakta oss. Vi hjälper gärna till med din trädbeskärning om du befinner dig i eller i närheten av Karlstad.
 

Behöver du hjälp med trädbeskärning i Karlstad med omnejd?

Ring oss på 0766-109900

Vad innebär det att Trädgård i Värmland är elektrifierad? 

Få svar på den och andra frågor via länken nedan:
8 fördelar med batteridrivna trädgårdsmaskiner.

Läs även om hur vårt initiativ påverkar miljön, och både din och vår hälsa.